Aanhangwagen op zonne-energie

Op kamp gaan is een heuse onderneming. Voor alles wat je niet mee kunt nemen moet je een oplossing voorzien. We maken daarom een HUDO, sjorren een tafel en… graven een koelput. Al deze dingen zijn scouteske oplossingen, maar de koelput hoort niet meer thuis in het rijtje. Jaar na jaar worden kampen afgelast wegens voedselvergiftiging. Een koelput is in dat oogpunt een soort Russische roulette. We stappen er daarom van af voor de veiligheid van onze leden.

Er zijn dan verschillende opties. Elektriciteit is er zelden op de kampgrond en telkens naar de boer rijden om iets uit de koelkast te halen is ook niet erg handig. We hebben een generator geprobeerd, maar die maken veel lawaai, verbruiken veel brandstof en zijn lastig in gebruik. Bovendien past zoiets niet in het jaarthema ‘Minder is meer’.

Lander en Quinten sloegen daarop de handen in elkaar om een systeem te bouwen dat voldoet aan de noden die we op kamp hebben. Ingenieurshersenen ontmoetten de praktijk en zo kwam het resultaat tot stand. Door samenwerking met mijnLeuven (de jeugddienst van stad Leuven), Cera en Batisol konden we het ontwerp omzetten in een werkend systeem.

Vier zonnepanelen (265 Wp) leveren stroom aan een zout-water batterij die op haar beurt de mogelijkheid geeft een koelkast te doen draaien en voldoende overhoudt om gsm’s, boxen en licht van stroom te voorzien. De zout-water batterij is trouwens de enige soort batterij die volledig cradle-to-cradle recycleerbaar is, zonder gebruik van toxische metalen. Het hele systeem is gemonteerd in een standaard aanhangwagen, zodat het ook mobiel is. Op 20 minuten is het opgesteld en zelfs zonder de panelen heeft de batterij genoeg reserve om de koelkast 2 dagen aan te drijven.

Op deze manier kunnen we veilig op kamp met een minimum aan comfort en dat zonder al te veel te wegen op het milieu. Wij zijn er in ieder geval al heel enthousiast over. We willen daarom ook onze partners bedanken.

logo_scoutsgidsenvl_hr_zw.jpg
MijnLeuven logo.jpg